dit is een lijst van termen / speciale woorden die in de website komen. het bevat ook een paar delen die ik niet makkelijk in andere zones zal kunnen plaatsen. als je ze allemaal checkt, kan je makkelijk langs de website surfen.
standard termen
Notes: dit zijn gewoon de bolletjes die naar beneden vallen op het speelveld. officieel worden deze dingen "pop-kun" genoemd, maar ik noem het gewoon "notes" om niemand te verwarren. bij de instellingen voordat je een track start kan je ze veranderen naar dezelfde soort notes als in Beatmania, als je dat wilt.
Combo: als je notes achter elkaar raakt zonder een enkele te missen, dan bouw je een Combo op. de combo wordt gebroken als je een note mist. het hoogste getal wat de combo heeft bereikt, is de Max-Combo. als alle notes geraakt zijn zonder fouten, dan heb je een Full-Combo. vroeger was het hoogste wat de combo kon bereiken de chart's note-count - 1, sinds AC17 is dit niet meer het geval en is een full-combo de notecount van die track.
Holds: oftewel Long-notes. als ze tevoorschijn komen moet je de toets vasthouden totdat de top van de note ook de timing-balk raakt & dan loslaten. dit soort notes was geintroduceert bij Usaneko (24), en komen ongeveer altijd bij de upper charts. ik noem ze Holds om het makkelijker samen met andere ritme-spellen te kunnen vergelijken.
Tracklist: dit betekent gewoon de lijst van muziek-nummers waaruit je kan gaan kiezen in het spel. als ik het heb over Tracks, dan bedoel ik natuurlijk de muziek-nummers van het spel. maar dat weet je vast al!
Genre: normaal gesproken betekent dit het soort muziek dat een track is. in ritmespellen hoewel, is het wat meer de thema van een track. als genres een getal op het eind hebben, is het een sequel van een andere track. sinds Lapistoria (22) hebben geen nieuwe tracks genre's meer gekregen.
BPM: Beats-Per-Minute. dit is hoe snel de track gaat. gewoon omdat een track een hoge BPM getal heeft betekent *niet* dat het altijd een erg drukke track is. (You Can't Hurry Love is een duidelijk voorbeeld.) persoonlijk zie ik de BPM lijst als dit:
~96: erg langzaam, is erg makkelijk te spelen.
96~115: vrijwel langzaam, deze snelheid speel ik niet vaak, maar ik ben er vrijwel goed in.
115~130: radio-snelheid. deze komen niet even-vaak tevoorschijn dan je denkt.
130~145: mijn main BPM-range. er zijn veel leuke tracks op deze snelheid.
145~159: beetje hoge snelheid. vanaf dit punt ben ik meer kieskeurig met de tracks.
160~179: hoge snelheid. een heleboel nieuwe tracks hebben deze snelheid.
180~199: erg hoge snelheid. zoveel tracks in deze snelheid vind ik niet zo leuk...
200~239: boss-tier. dit betekent niet dat alle tracks met deze snelheid erg uitdagend zijn, maar de meeste wel.
240+: turbo~! meestal zie ik het als de helft van die snelheid, tenzij ze erg chaotisch zijn.
Charts: dit zijn eigenlijk de verschillende niveaus voor iedere track. Easy, Normal, Hyper, en EX. niet iedere track heeft alle 4 de charts. alle tracks hebben Normal charts, bijna alle hebben Hyper charts, zo'n 40% t/m AC13 en alle tracks daarna hebben EX charts, en alle tracks vanaf AC21 & zo'n 100 daarvoor hebben Easy charts.
Easy: simpele charts die weinig moeilijke ritmes bevatten. de charts gebruiken vaak minder toetsen om nieuwe spelers te laten wennen. levels zitten vaak tussen 3 & 16.
Normal: de gewone charts die ik bijna altijd speel. vaak niet te uitdagend, maar kan af en toe intens worden. levels zitten tussen de 15 & 33.
Hyper: intensere charts die meer of andere delen van een track bevatten dan op Normal. levels zitten gewoonlijk tussen de 27 & 42.
EX: extreme charts bijna altijd gemaakt voor de beste spelers. meeste video's online bevatten deze charts. levels zitten tussen 34 & 49.
Hi-speed: deze optie is de belangrijkste van alle instellingen, het bepaald hoe snel de notes gaan ter vergelijking van de track. bijv. als je Hi-speed X2.0 gebruikt op een track met 125 BPM, dan gaan de notes op 250 BPM bewegen, en hebben de notes ook dubbel de afstand van elkaar. tot de 14de editie kon de hi-speed alleen in helen omhoog gaan, van 15 tot Sunny Park (21) kon het in stappen van 0,5; en sinds Lapistoria in stappen van 0,1. de hoogste hi-speed was eerst X6, tegenwoordig is het X10.
patronen in de charts
Multi-hits: deze term gebruik ik voor als je meerdere notes tegelijk moet raken. als er 2 geraakt moeten worden kan je gewoon beide handen 1 laten raken, of 1 hand voor beide als ze dichtbij elkaar zijn. als er 3 notes tegelijk geraakt moeten worden, zijn er 2 vaak niet ver van elkaar (1 of 2 lanen verwijderd van elkaar.), maar als ze minstens 3 lanen zijn verwijderd, moet je snel met je handen bewegen. op Easy zijn er weinig multi-hit notes te vinden, maar de laatste tijd zijn er een stuk meer charts met deze mechanic toegevoegd, waarmee je makkelijk ze kan gaan oefenen.
Stairs: patronen die op een constante snelheid naar rechts of links bewegen. zoals 3>4>5>6>7. sinds de notes zoals muziek-noten zijn geplaatst, betekent dit dat het geluid dat eruit komt vaak op volgorde omhoog of omlaag van toon gaat. als het 3 lanen zijn in plaats van 4+, dan worden ze mini-stairs genoemd. stairs kunnen ook op 1 rij blijven. (wit/groen/rood of geel/blauw.) deze soort stairs worden ook weleens slides genoemd; vooral als ze kwart-beats zijn.
alternating hits: (ik ben op zoek naar een iets betere naam hiervoor.) oftewel als er notes op 2 lanen constant blijven vallen, 1 on-beat en de andere off-beat. meestal als dit patroon gebeurt is het voor de drum-beat. als er 1 hand voor gebruikt moet worden, probeer dan je duim en je ringvinger / pink te gebruiken voor de notes & schud je pols om de notes te raken.
Thrills: een hoop notes die op 1 laan vallen & vrijwel dichtbij elkaar zijn. vaak als dit gebeurt wordt er 1 hand gebruikt, maar als het erg snel gaat moet je wel beide handen gebruiken. deze term wordt ook gebruikt voor de patronen hierboven, maar sinds ik gewend ben om het als dit te zien in djmax / ez2on, heb ik het hiervoor gebruikt.
tricky rhythm: oftewel irregular rhythm. als tracks erg moeilijk zijn om de melodieën van te volgen, dan is er dit aan de hand. vaak krijg je hierdoor dan makkelijker goods. dit is een van mijn zwakte-punten in een hoop ritme-spellen.
Streams: een constante flow van notes met weinig gaten erin. op lage levels zijn ze op de half-beats, maar bijna altijd wordt deze term gebruikt voor op de kwart-beats. vaak worden dit soort patronen gebruikt in EX charts. dit is een van mijn sterkte-punten in djmax, zolang er niet teveel extra notes erin zijn toegevoegd.
Multi-tasking: dit is als er 2 ritmes tegelijk gespeeld worden. vaak wordt de linker-hand gebruikt voor de beats, terwijl de rechter de main-ritmes doet. de truc om deze te doen is om niet verwardt te raken met de verdeling tussen beide handen, en om goed te weten welke notes multi- zijn of niet. deze komen bijna altijd tevoorschijn boven level 28 en op Hyper charts, dus probeer er snel gewend aan te raken. de niveau van charts die dit hebben kan af en toe een beetje makkelijker worden als je mirror gebruikt.
speciale / persoonlijke termen & woorden
Powermix: deze term gebruik ik voor tracks die een waltz/swing ritme hebben, oftewel een 3/4 ritme. ik had deze naam gekozen door de mix die Philizz heeft gemaakt, die veel van dit soort tracks bevat. ik gebruik de term ook voor tracks die 3 beats per measure hebben, zoals Element Of Spada. hopelijk word je hierdoor niet verrast!
Double-time / Half-time: een aantal tracks met hoge of lage snelheiden hebben dit in ritme-spellen. best vaak wordt dit gedaan om het niveau van een track een beetje te veranderen. tracks met een BPM dat dubbel van wat het echt is (zoals Battlefield in DDR.) zijn Double-time tracks. vice-versa voor Half-time, als de track in een ritmespel de helft van de BPM heeft ter vergelijking van het origineel (zoals Holy Orders in DJMAX), dan is dat een Half-time track. dit gebeurt ook in verschillende megamixes! (In My Blood voor Double-time, Shake It Off voor Half-time)
Key shift: dit betekend dat de main toon van een track verandert. vaak gebruik ik deze term zodat je makkelijker een bepaald punt kan onthouden. een goed voorbeeld is Kosmonova - Danse Avec Moi. (30 seconden na dit punt gebeurt er de key-shift in de track.) verschillende medleys bevatten ook een Key value dat laat zien hoeveel tonen de melodie was verschoven, daardoor heb ik deze naam gekozen.
Speed-change / Speed-shift: hetzelfde als Key-shift, maar dan voor de BPM van een track. dit gebeurt bijna nooit bij radio-tracks, maar zo'n 10% van de tracklist in dit spel heeft deze functie. als een track dus wat sneller of langzamer gaat, gebeurt er dus een speed-shift. het kan zo verdubbelen of halveren, maar ook steeds sneller worden of erg grote sprongen nemen! de japanse-comunity van deze ritme-spellen heeft dit de term Soflan gegeven... ik wil niet iedereen verwarren, dus noem ik dat gewoon speed-changes; thank you very much!
Soflan: in Beatmania IIDX 2nd style was er de track Soft Landing On The Body (genre: spiritual). deze track had de gimmick van dat de snelheid op de 70% punt halveert voor zo'n 12 seconden. helaas was er een glitch wat er voor zorgde dat de measure daarvoor dubbele snelheid had. (het ging opeens naar 7/8, wat dat spel nog niet aankon, dus werd het 1 measure van 4/4 en 1 van 3/4, beide op dubbele snelheid.) door dat probleem ging de track uit het niets van 159 naar 318 naar 80, wat bijna iedereen TE veel verrast. later hebben ze hier grappen over gemaakt en tegenwoordig is het de term dat gebruikt wordt voor speed-shifts, maakt niet uit hoe klein ze zijn. (er is zelfs een track gemaakt dat er een parodie van heeft gemaakt, die van begin tot eind is gevuld met speed-changes!)
Spicy gauge (辛ゲージ): als charts veel notes bevatten, dan wordt het moeilijker om de balk te vullen. onder de 513 gaat de gauge best snel omhoog, tussen 513 en 768 gaat het iets langzamer, en nog een beetje meer tussen 769 en 1024. charts met meer dan 1024 notes zijn veel moeilijker om bij te vullen dan de meeste charts, en hebben daarom de term Slightly Spicy Gauge gekregen. charts met meer dan 1537 notes zorgen ervoor dat de balk nog meer moeite heeft om terug op peil te raken, en deze hebben de term Spicy Gauge. charts met een zogenoemde Spicy Gauge zijn veel moeilijker te voltooien dan andere tracks doordat iedere fout veel moeilijker te herstellen is dan bij andere charts. de eerste track met deze gauge is Setsujou Danka (van Pop'n Music 12). Babel (Grand Story) heeft precies 1536 notes, dus die track is de barriere tussen de 2 moeilijke gauges. Long tracks hebben geen Spicy Gauge!
Difficulty Spike: als het niveau van een chart op een bepaald punt veel moeilijker is dan de rest van de chart, dan is er dit aan de hand. vaak is er nog een goed stuk van de track nog over na dit stuk, dus kan je de gauge nog bijvullen. als het bij het eind plaatsvindt, is het mogelijk dat de gauge zoveel daalt dat je toch geen clear krijgt!
Ikazuchi: dit is alleen maar een persoonlijke term. context: toendat ik de track met de term-naam voor het eerst had gespeeld in djmax, had ik een full-combo tot het uiterste eind... en toen kwamen er nog 2 notes terwijl ik al in de rust modus was, waardoor m'n score een goed stuk gedaalt was sinds ik net te laat was met het raken van die notes, en sindsdien vindt ik die track niet leuk. oftewel, Ikazuchi = als er nog notes komen na een paar seconden van niks. het wordt ook wel een "last note nightmare" genoemd, maar door wat er was gebeurt, heb ik het deze naam gegeven.
later zal ik meer van deze termen erin kunnen zetten.